Forum TOOL Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

JEDZENIE!

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum TOOL Strona Główna -> » Off topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Carmen
Sahasrara



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3874
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trochę stąd trochę stamtąd

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 4:40 pm Temat postu:

Ha, a kto jadł żabie udka? Twisted Evil Muszę przyznać, że pyszniutkie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vai
Svadhisthana



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 4:52 pm Temat postu:

Żartujesz?

Widzę, że posunęłaś się dość daleko. Ja np. nigdy nie tknę owoców morza, ślimaków, żab, czy tam mrówek nawet, psów zwłaszcza. Albo małży, krewetek.
Pozostaję przy mięsie tradycyjnym. Myślę, że moje rozsmakowanie w dobrze przyprawionym mięsie starczy mi do końca życia i nie spowoduje ryzykownych poszukiwań większych wrażeń. Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nothing
Part of Tool



Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 7351
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 4:52 pm Temat postu:

wlasnie mi sie smaza kanie na patelni.....mniam mniam mniam.......

........ Very Happy



Kanie w jajku


Składniki:
4-5 dużych kani
dwa jajka
pieprz, sól do smaku
bułka tarta lub pogniecione płatki kukurydziane
trzy-cztery łyżki dobrego oleju lub oliwy

Sposób Przyrządzenia:
Tylko wytrawny grzybiarz będzie wiedział na 100%, że zebrał dorodne kanie na suchym gruncie, a nie muchomory sromotnikowe. Chyba, że zamierzacie podjąć tym daniem teściową to możecie być ignorantami w kwestii runa leśnego, ale nie jedzcie wtedy tej potrawy, i miejcie pod ręką telefon do swojego adwokata) Nóżki grzybów oddzielamy od kapeluszy, wyrzucamy. Kapelusze myjemy pod letnią wodą żeby tylko pozbyć się piasku, ale żeby nie uszkodzić blaszek ani zewnętrznej części grzyba. Do głębokiej miski wbijamy jaja w całości, bez oddzielania białka od żółtka. Po roztrzepaniu jaj na płaski talerz wsypujemy tartą bułkę lub pogniecione płatki kukurydziane. Kapelusze kani obtaczamy w roztrzepanym jajku jak kotlety, "po drodze" solimy i pieprzymy, przed położeniem na patelnię dokładnie obkładamy tartą bułką lub kruszonymi płatkami kukurydzianymi. Z uporem podkreślam, że opcją dla tartej bułki są pogniecione płatki kukurydziane, bo po upieczeniu kanie o wiele ładniej się prezentują w takiej panierce i - jeśli teściowa ma jeszcze swoje zęby a nie protezki - o wiele przyjemniej chrupie i smakuje niż zwykła, przaśna bułka tarta. Grzyby pieczemy krótko, maksymalnie 3 minuty, zresztą jak jajko się zetnie a bułka lub płatki zaczną się przypalać, to znak żeby zabierać towar z patelni... Smacznego!

[/img]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nothing dnia Czw Sie 30, 2007 5:00 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Carmen
Sahasrara



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3874
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trochę stąd trochę stamtąd

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 4:56 pm Temat postu:

Żabie udka są naprawdę dobre, jak kurczaczek, tylko jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze Smile Generalnie nie lubię żadnych eksperymentów, owoców morza itp. również, ale wtedy zrobiłam wyjątek i zjadłam Wink
Jak byłam we Francji, to oczywiście chcieli mnie też karmić ślimakami, ale to już jest dla mnie absolutnie ohydne Neutral Jeszcze przynieśli je w skorupkach i trzeba było samemu rozpakowywać Confused Jedna babeczka zjadła tę 'wykwintną' potrawę, a skorupki zabrała na pamiątkę [i dowód Razz] Potem jednak kelnerzy dziwnie patrzyli się na jej pusty talerz Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vai
Svadhisthana



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 5:07 pm Temat postu:

Kanie na patelni, ratunku, kanie na patelni! Grzyby...! Nie cierpię. Oprócz pieczarek. Razz

Gdy ja byłam we Francji również kuszono mnie różnymi potrawami tradycyjnymi, ale konsekwentnie odmawiałam. Nieeezła przygoda ze ślimakami. Później siedzą sobie babki przy herbatce, jedna wyciąga skorupki, mówiąc: "Patrzcie, co jadłam". Shocked
Hm, skoro żabie udka są "delikatniejsze i smaczniejsze" od kurczaka, to muszą być dobre, jednakże z uwagi na to, że wciąż pozostają żabimi udkami - nigdy tego nie tknę. Odniosłam też wrażenie, że skoro takie są, to muszą ładnie wyglądać, ładniej od białego mięsa kurczaka, ale zdawało mi się... że żaby są zielone.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Carmen
Sahasrara



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3874
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trochę stąd trochę stamtąd

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 5:18 pm Temat postu:

Udało mi się nawet nabrać jedną dziewczynę, zjadła udka, ale nie wiedziała, że konsumuje kończny żaby, myślała, że to jakieś tradycyjne mięsko Mr. Green Tak ślicznie wygląda Laughing
A tamta babeczka od ślimaków była bardzo sympatyczna.. No, tylko że pożerała ślimaki "z opakowaniem" Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vai
Svadhisthana



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 5:25 pm Temat postu:

To teraz mam dla Państwa absolutną nowość. Nie wiecie co zrobić z resztkami kapusty po przygotowaniu gołąbków? Mam dla Was rozwiązanie! Z resztek kapusty, ugotowanych i posypanych bazylią, powstanie nowe danie, inspirowane średniowieczem, Staropolską i wczesną słowiańszczyzną, mianowicie... Gołębnik. Zamieszczę przepis.

Składniki:
- kapusta
- mięso mielone
- sól i pieprz
- przyprawy

Zrobić gołąbki. Resztę kapusty skroić na płatki. Wrzucić do garnka. Zalać wodą. Dodać koncentrat pomidorowy. Posypać bazylią. Odczekać 20 minut, aż kapusta zmięknie...
Gratulujemy, właśnie powstał gołębnik. Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Carmen
Sahasrara



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3874
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trochę stąd trochę stamtąd

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 5:26 pm Temat postu:

A propos gołąbków, to uwielbiam, ale bez kapusty Mr. Green

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nothing
Part of Tool



Dołączył: 06 Kwi 2006
Posty: 7351
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 5:28 pm Temat postu:

grzyby to potega....

mozna je jessc na sorowo rowniez mniam

a teraz jest sezonik

(kanie juz zjedzone)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady of the flowers
Sahasrara



Dołączył: 03 Mar 2006
Posty: 4677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 5:34 pm Temat postu:

krewetki i kraby są pyszne, szczególnie w sałatkach Smile

również lubię grzyby Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vai
Svadhisthana



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 5:36 pm Temat postu:

Do grzybów nie przekonam się nigdy. Lubię tylko pieczarki, na pizzy albo smażone, do obiadu. Razz Ale szanuję to, że można je lubić. xD Spoko, nie mam nic do ludzi lubiących grzyby. Eee, na surowo? Shocked

Carmen, też zawsze zostawiam kapustę. Niebywałe o czym rozmawia się na tapc.fora.pl. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady of the flowers
Sahasrara



Dołączył: 03 Mar 2006
Posty: 4677
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 5:38 pm Temat postu:

kapusta z gołąbków....pycha! szczególnie z sosem pomidorowym, mniam Cool

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Carmen
Sahasrara



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3874
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trochę stąd trochę stamtąd

PostWysłany: Czw Sie 30, 2007 5:43 pm Temat postu:

Oj jak gołąbki, to oczywiście tylko sos pomidorowy <marzyciel> Very Happy I cieszę się, że nie jestem odosobniona w oddzielaniu ich od kapusty Cool
A pieczarek nie lubię w żadnym wydaniu, z pizzy też zdejmuję [chyba że zamawiam tylko dla siebie, to oczywiście od razu bez].


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vai
Svadhisthana



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 3:19 pm Temat postu:

Jecie w McDonaldzie?

... Shocked ... Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Manica
Adjna



Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 1808
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Toruń/Kraków

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 3:43 pm Temat postu:

Ja tylko w KFC :]

Szczerze mówiac, po Macach mnie zawsze mdli Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Carmen
Sahasrara



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3874
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trochę stąd trochę stamtąd

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 5:29 pm Temat postu:

Ja jestem fanką McDonald'owskich sosów słodko- kwaśnych, wczoraj sobie kupiłam zapas Very Happy
A tak poza tym uwielbiam stamtąd kurczaczki Smile
Hamburgerów nieznoszę, chyba nawet nigdy nie zjadłam całego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vai
Svadhisthana



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 7:46 pm Temat postu:

A dla mnie nie ma w menu McDonalda albo KFC czegoś, czego bym nie zjadła, lol.
Ostatnio wymietli z Kurczakburgerami, to chyba coś dla Ciebie, Carmen. Very Happy Tylko, że pikantne (ja np. UWIELBIAM pikantną kuchnię).
Manica, a to ciekawe, "po Macach mnie zawsze mdli, wolę KFC". Very Happy

A teraz napiję się gorącej czekolady w wielkim kubku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Carmen
Sahasrara



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3874
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trochę stąd trochę stamtąd

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 8:15 pm Temat postu:

Oo muszę wypróbować Exclamation Kocham pikantne rzeczy, nawet dziś byłam w chińskiej restauracyjce i jadłam maksymalnie pikantnego kurczaka w orzechach, ale było pyyyszne Idea
Mmm ale mi zrobiłaś smaka na to kurczaczkowe coś Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vai
Svadhisthana



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 8:18 pm Temat postu:

Zjadłabym, ale bez orzechów. xD
A tak, polecam Ci te kanapki zdecydowanie. (Ja jestem nimi najedzona dopiero po trzech. Very Happy)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Carmen
Sahasrara



Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3874
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trochę stąd trochę stamtąd

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 8:24 pm Temat postu:

Ale w tej potrawie to właśnie orzechy są najbardziej yummy Idea Very Happy Nie są zwykłe, mają świetny smak i podają je w przepysznym sosie.. Rozmarzyłam się Rolling Eyes Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum TOOL Strona Główna -> » Off topic Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 2 z 10


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin